Opis kandydata

Udostępnij:

Alexander Pastuszyński 

Czy kwas kawoiloizocytynowy izolowany z liści D. glomerata może wspomóc leczenie cukrzycy

III L.O. im. Juliusza Słowackiego w Piotrkowie Trybunalskim

Opiekunowie naukowi - Błażej Rychlik, Anna Wieczorek-Bauż, prof. Damian Plażuk 

Celem tej pracy było wyizolowanie kwasu kawoiloizocytrynowego z liści kupkówki pospolitej (Dactylis Glomerata) i zbadanie właściwości hamujących aktywność α amylazy w ślinie ludzkiej tego właśnie kwasu. Spodziewa się, że związek ten będzie hamował działanie α amylazy lub nie będzie w znaczący sposób wpływał na jej aktywność. Dokonano ekstrakcji z liści D. glomerata, następnie wyizolowany zostanie kwas kawoiloizocytrynowy. Kolejnym krokiem będzie zbadanie jego właściwości, poprzez oznaczenie aktywności α amylazy w obecności tego związku. Spodziewa się, że kwas kawoiloizocytrynowy będzie hamował działanie α amylazy lub nie będzie w znaczący sposób wpływał na jej aktywność. Wyniki badań mogą umożliwić określenie kierunku badań nad związkami wspomagającymi leczenie cukrzycy.

Jak Twój projekt może zmienić świat?

Głównym powodem, dla którego postanowiłem zająć się tematem cukrzycy i wspomaganiem jej leczenia jest fakt, że cukrzyca w mojej rodzinie jest wyjątkowo częstą przypadłością. Zdając sobie sprawę z ogromnej wagi problemu, postanowiłem się zająć poszukiwaniem i badaniem związków, które mogą ułatwić życie ludziom z cukrzycą. Dość istotnym warunkiem przy poszukiwaniu tych związków, był fakt, aby ich uzyskanie było łatwe i tanie – na przykład – aby występowały w pospolicie rosnących roślinach. Kupkówka pospolita jest trawą występującą powszechnie na terenie całej Polski. Jest ceniona jako roślina pastewna. Kawian izocytrynylu jest związkiem hamuje aktywność α amylazy ślinowej człowieka (enzymu występującego w ludzkiej ślinie, odpowiedzialnego za rozkład wielocukrów m. in. zawartych w pokarmie) – dla cukrzyków oznacza to możliwość ograniczenia zjawiska podwyższonego poziomu cukru po posiłkach. Kawian izocytrynylu występuje w dużych ilościach w kupkówce pospolitej, a izolacja związku z jej liści jest wyjątkowo łatwa (wystarczy gotować liście w wodzie). Oznacza to, że jest szansa na opracowanie suplementu diety, który byłby na każdą kieszeń, zarazem będącym skuteczną metodą wspomagania leczenia cukrzycy.